Szellemi wellness – csoportos és egyéni önismeret szövegekkel

Sok önismereti csoporttal találkozhat a kereső, de mitől különleges a biblioterápia? 

Ne tévesszen meg ez az elnevezés!

A biblioterápia szó első fele, a biblio könyvet jelent, a terápia pedig a mi értelmezésünkben kísérést, vezetést. Szokták a biblioterápiát “könyvekkel való gyógyításként” jellemezni, de nem kell ahhoz betegnek lenni, hogy valaki megtalálja magát egy-egy szövegben.

Ez a módszer ugyanis pontosan erről szól: nem arra figyelünk, hogy milyen esztétikai értékei vannak a szövegnek, hogy hány metaforát vagy hasonlatot tudunk felfedezni benne, vagy hogy mire gondolhatott a költő, amikor a verset írta, hanem egyszerűen hagyjuk, hogy hasson ránk a szöveg, és megvizsgáljuk, hogy ezek a hatások honnan eredhetnek, mit mondanak nekünk. Ettől válik önismeretivé a foglalkozás. 

“Minden szövegértelmezés egyénenként kicsit más: benne van az olvasó személyisége…”

Bármilyen szöveg (akár szépirodalmi, akár csak egy cikk vagy idézet) kiindulási alapként szolgálhat az önismereti munkához. Minden szövegértelmezés egyénenként kicsit más: benne van az olvasó személyisége, ami jó kiindulási alap lehet. Egy mű főhősének nevében beszélni egyes szám harmadik személyben eleinte könnyebb, mint a sajátunkként megosztani egy gondolatot.

A hatékonyságot fokozzuk az egy-egy téma köré épülő foglalkozássorozatokkal, ahol facilitálásunkkal a csoporttagok megoszthatják egymással a szövegértelmezéseiket, így lehetőséget kapnak megismerni más olvasatokat is, szélesíthetik a látószögüket, eddig nem tapasztalt nézőpontokat fedezhetnek fel. Ezzel pedig lépésről lépésre saját magukhoz kerülhetnek közelebb.

“Hétköznapi elakadásai szinte mindenkinek lehetnek…”

Az irodalomterápiát eddig nagyrészt csak kórházakban vagy könyvtárakban használták.

Csoportjainkra és egyéni foglalkozásainkra elsősorban azokat várjuk, akik elakadtak munkahelyi vagy magánéletükben, valamely problémájukat nem tudják megoldani, valamilyen eseményen nem tudnak túllendülni, és ezek feldolgozásához, a továbblépéshez keresnek segítséget a klinikumon kívül. 

 Ez az önismereti módszer egy rendkívül demokratikus és szelíd módja annak, hogy az egyén elmélyítse önismeretét, és megértse cselekedete mozgatórugóit. Mivel hétköznapi elakadásai szinte mindenkinek lehetnek, a hagyományosan igénybe vehető mentálhigiénés szolgáltatások mellett (pszichológus, pszichiáter stb.) ezekben a csoportokban a résztvevőknek lehetőségük van biztonságos környezetben feldolgozni az őket érintő problémákat, kérdéseket.

 

Back to Top